Eitjes uitbroeden onder een broedse kip
Eitjes uitbroeden onder een broedse kip
Hoe herken ik of mijn kip broeds is?
Blijft ze op het nest zitten en maakt ze zich heel breed? Maakt ze een grommend geluid? Soms durven ze wel eens prikken als je ze wil aanraken. Als je haar van het nest zet, gaat ze op de grond zitten of loopt ze grommend verder met haar vleugels wijd. Dan is de kans groot dat ze broeds is. Twijfel je? Contacteer mij gerust voor meer info of advies. Wacht desnoods 2 dagen om even te kijken of ze echt op het nest blijft zitten (je kan er nep eieren onder steken), alvorens er broed eitjes onder te leggen.
Broed eitjes onder de kip leggen
Wanneer je zeker bent dat je kip broeds is, kan je broed eitjes gaan verzamelen/ bestellen. Probeer hier niet te lang mee te wachten, zodat ze niet te lang op het nest moet blijven. Als de eieren per post zijn opgestuurd, wacht dan 24 uur voordat je de eieren onder je kip legt (omdat ze bij de post wat geschud zijn geweest is het beter ze even te laten rusten). Was de eieren niet! Hiermee verwijder je de natuurlijke beschermlaag.
Leg alle eieren er tegelijk onder, zodat ze ook tegelijk uitkomen.
TIP: om te voorkomen dat andere kippen er eitjes bij leggen, die dan weer een andere uitkomst datum hebben of waardoor de goede eitjes niet meer voldoende onder de kip passen, kan je ervoor kiezen de broed eitjes te markeren met POTLOOD! (zeker niet met pen of stift, dan beschadig je de eieren). Op deze manier kan je herkennen welke eitjes de juiste zijn en de eitjes die erbij worden gelegd dagelijks weghalen.
Je kan de broed eitjes gewoon voor de kip haar neus leggen. Als het goed is duwt ze ze er zelf gretig en dankbaar onder. Het is heel mooi om te zien.
Moet ik de kip van het nest halen om te eten en drinken?
Normaal gaat de kip zelf dagelijks (scheelt van kip tot kip, de ene vaker, de andere minder) van het nest om te eten en drinken en te poepen. Merk je dat ze dit niet doet, dan kan je kiezen om haar zelf 1 of 2 keer per dag even van het nest te halen. Zet haar bij de etens- of drinkbak en normaal gaat ze dan wel zelf eten. Ik gebruik die tijd om het nest even te verschonen en eventueel de eieren te schouwen.
De laatste 2 dagen voor uitkomst, merk ik zelf dat de hen niet/weinig van het nest komt, ze weet dan namelijk dat de kuikentjes eraan komen en dit is ook een cruciaal moment in het broedingsproces. Zelf zet ik die laatste dagen een klein bakje water en kuikenmeel bij het nest.
De eieren schouwen
Wanneer de kip van het nest is kan je de eitjes even schouwen als je wilt, om te zien of er kuikentjes in zitten. De eerste keer schouwen kan vanaf ongeveer 5-7 dagen. Dan zie je al of er leven in het eitje zit. Doe dit het beste ’s avonds of in een donkere ruimte om goed te kunnen zien.
Schouwen doe je door met een zaklamp op de bolle kant van het eitje te schijnen. Een bevrucht ei kan je herkennen door een puntje, later ontstaan ook kleine adertjes. Als het ei volledig helder is, is het onbevrucht. Wanneer je twijfelt, wacht dan nog enkele dagen en kijk dan opnieuw. (zie foto’s inderaan de pagina)
Dag 21: de uitkomst
De dagen voor de uitkomst kan de kip wat onrustig zijn: ze voelt en hoort haar kuikentjes namelijk al. Enkele dagen voor uitkomst communiceert de moeder hen al met haar kuikens. De kuikentjes piepen al in het ei.
Probeer haar niet meer te storen wanneer de eitjes zijn aangeprikt, en pak ook geen eitjes uit het nest. Wanneer je de eitjes onder haar uit pakt tijdens het uitkomen droogt het vlies uit waarin het kuiken zit en kan het moeite hebben met uitkomen of zelfs sterven.
Geniet van je kuikentjes!
Vragen? Contacteer mij gerust, ik denk graag mee.